S. A. Locryn: Gyufaláng

 


Kiadó: Book Dreams

Kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
Nemessy Sándor százados önmaga 
árnyékaként éli életét a hamvaiból épp újjáéledő Budapesten.
1947 karácsony előestéjén talál rá a hadifogságból szabadult őrmesterre. Szép Tamás tudja, hogy meg kell változtatnia a jövőt, és meg kell mentenie a századost, mindig ez a szándék vitte előre.
Megtalálja-e az elhatározást magában, hogy az érzései szerint cselekedjen? Ha lesz hozzá mersze, vajon hagyják-e neki?
Lehet-e két férfi barátságából több egy bizalmatlansággal átitatott korszakban, amikor a másság főbenjáró bűn volt?
Saját vélemény:

Forrás
Bár időnként olvasok történelmi romantikus regényeket ez nem túl gyakran fordul elő nálam. Magyar történelmi romantikust aztán meg pláne nem. Szóval amikor először elolvastam a fülszöveget hezitáltam kicsit. De akkor is ez egy LMBTQ témájú regény és azoknak nem tudok ellenállni. 

A könyv két volt katonatisztről szól. Akik a háborúban elszakadtak egymás mellől és ezalatt az idő alatt mindenüket elvesztették. Mindketten súlyos sérüléseket és rettenetes traumákat szereztek. Viszont az élet újra egymás mellé sodorja őket. 
“Sándornak még a lélegzete is elakadt a látványtól. Nem talált rá szavakat, képtelen lett volna egyszerűen csak szépnek nevezni.“
Sándor a háborúnak köszönhetően elvesztette az egyik lábát ami megnehezíti az életét. Eléggé magába van fordulva. Egyedül van és nem kíváncsi senkire. Viszont ez megváltozik amikor össze találkozik a volt katona társával. Befogadja magához Tamást és szép lassan ráébred, hogy nem csak barátként tekint rá. 

Tamás a hadifogságból szabadult ki és nincs hova mennie. Napról napra él az utcán amíg Sándor rá nem talál. Rettenetes állapotban van, de miután Sándor befogadja szépen lassan meggyógyul. 
Sándorral ellentétben Tamás már sokkal régebb óta tudja mit érez valójában.
"Egyébként is örülök, hogy itt vagy. Örülök, hogy idén nem vagyok egyedül karácsonykor." 
A kapcsolatuk szép lassan átalakul. Viszont a történetnek itt koránt sincs vége. A két férfinak amúgy sem könnyű az élete, innentől fogva pedig folyamatosan titkolniuk kell mi van kettejük között. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy minden ellenük szól és mindenütt veszély leselkedik. 

Forrás 

Az egyetlen amivel tenni tudnak az ellen, hogy ne veszítsék el újra egymást Tamás különleges képessége. 

Először kissé furcsa volt Tamás képessége kellet pár másodperc mire rájöttem, hogy mit olvasok éppen de igazából ez egy nagyon érdekes képesség. Tamás persze arra használja az adottságát, hogy megvédje Sándort, de ennek is megvannak a következményei. 
"Remélem nincs kifogásod társaság ellen... kiválóan tudok csapatban rettegni..."
Mindkét szereplőt nagyon megkedveltem, tisztán látszott, hogy menyire szükségük van a másaikra és az is, hogy egy háború milyen sebeket ejthet az emberen mind testi, mind lelki értelemben. 

Nagyon oda vagyok ezért a könyvért. Végig izgultam, hogy miként alakul a két főszereplő jövője és csak reménykedtem, hogy a rendkívül nehéz körülmények ellenére jóra fordul a sorsuk. 
"Sosem hagylak el. És te sosem ártasz nekem. Akkor sem, ha rémálmok gyötörnek. Csak hívnod kell, és én mindig ott leszek."
Ami még nagyon tetszett benne az a macska. Mindig nagyon örülök ha a könyvben több szerepet kap egy állat. Itt is kifejezetten örültem, hogy Sándorhoz csapódott ez a cicus. 
Összegében nagyon elégedett vagyok. Nagyon érdekes és jól kidolgozott könyv. Kissé maguknak valók, de szerethető karakterekkel és egy cicával. Remélem még nagyon sok ehhez hasonló könyvet olvashatok még.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet akik szeretik az LMBTQ témájú könyveket. 

Miután elolvastátok a könyvet mindenképp érdemes ellátogatni S. A. Locryn oldalára, ahol kisebb történeteket olvashattok a fiúkról, amik kimaradtak a könyvből. (A történetek spoilert tartalmaznak.)
Az oldalt ITT találod. 

Nagyon köszönöm S. A. Locryn, hogy lehetőségem volt elolvasni a könyvet.

Kedvenc szereplő(k): Tamás, Sándor 

Borító: 10/9  Figyelem felkeltő és utal a könyv témájára is. 

Csillagos értékelés:★★★★★ 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése